In 2016 bracht de WRR het rapport Samenleving en financiële sector in evenwicht uit. Daarin pleit de raad voor aanpassingen in het sociaal-economisch beleid om de weerbaarheid van de samenleving en de economie te versterken en deze minder afhankelijk te maken van de financiële sector. Deze cartoon verscheen bij een reactie op het rapport. De auteur vond dat de WRR in het rapport ook de financiële adviesmarkt had moeten behandelden.
In het rapport Publieke zaken in de marktsamenleving (2012) betoogt de WRR dat het na het marktwerkingsbeleid van de afgelopen decennia nodig is de verantwoordelijkheden voor de publieke zaak opnieuw in te vullen. Deze cartoon verscheen bij een kritische beschouwing van Frank Ankersmit op het rapport.
Een van de casussen die de WRR bespreekt in het rapport Met kennis van gedrag beleid maken (2014) is orgaandonatie. Een zogenoemd opt-outsysteem, waarbij iedereen donor is tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen, noemt de raad in dit rapport een vrij ‘agressieve’ vorm van sturing.
In de verkenning Hoe ongelijk is Nederland? (2014) onderzoekt de WRR de ontwikkeling en gevolgen van economische ongelijkheid. Een van de conclusies is dat de inkomensongelijkheid toeneemt, een andere dat Nederland wat betreft vermogensongelijkheid internationaal aan de hoge kant zit.
In het rapport De publieke kern van het internet. Naar een buitenlands internetbeleid uit 2015 benadrukt de WRR het grote belang van internet voor de Nederlandse economie. De raad bepleit een consistent buitenlands internetbeleid waarbij de centrale protocollen en infrastructuren van het internet als een mondiaal publiek goed worden beschouwd. De cartoon werd gemaakt ter gelegenheid van de Internet Society Awards, bedoeld voor innovaties die een stimulans betekenen voor de groei van en kennis over het internet. Het WRR-rapport kreeg een eervolle vermelding.
In de verkenning De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk (2015) onderzoekt de WRR de betekenis van digitalisering en robotica voor de toekomst van werk. Volgens de raad moet het doel zijn om mensen met robots te laten samenwerken in plaats van zo veel mogelijk werk door robots te laten overnemen.
In 2017 verscheen het WRR-rapport Weten is nog geen doen. Een realistisch perspectief op redzaamheid. Kernboodschap van dit rapport is dat er een groot verschil bestaat tussen wat de overheid van burgers verwacht en wat zij daadwerkelijk aankunnen.
Deze cartoons verschenen na de publicatie in 2016 van de verkenning Migratie en classificatie: Naar een meervoudig migratie-idioom. De WRR stelt daarin voor om de begrippen ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ niet langer te gebruiken en deze termen te vervangen door ‘personen met een migratieachtergrond’ en ‘personen met een Nederlandse achtergrond’. Dit voorstel leidde tot een levendige discussie, waarmee zelfs Arjen Lubach (cabaretier en televisiepresentator) zich bemoeide. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=vl8MNlwK_6c
In de WRR-verkenning De val van de middenklasse. Het stabiele en kwetsbare midden (2017) wordt vastgesteld dat een deel van de middelbaaropgeleiden (mbo’ers) zeer kritisch staat tegenover migratie, politiek en overheid, en weinig vertrouwen hebben in Kamerleden. In de verkenning houden de auteurs een pleidooi voor meer zekerheid in het werk.